[...] Jeżeli dobrze rozumiem, to jeżeli smażyć to głównie na oleju kokosowym i późniejsze dodanie go do potrawy w niczym nie zaszkodzi. Wielokrotnie ostatnio też słyszałem, że smalec też jest dobrym tłuszczem do smażenia, ale jak się okazuje ma sporo kwasów jedno i wielonasyconych (ponad 50%) więc jak to z nim jest? Podobna sprawa ma się z masłem [...]
[...] sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]
[...] marnuje, oliwa z oliwek dobra jest do surowych pokarmów - jest zbyt mało odporna na wysoką temperaturę żeby używać jej na patelni ... na patelnie lepszy olej ryżowy a nawet smalec dobrej jakosci ... na surowo oliwa od smalcu lepsza ale po podgrzaniu (wlasciwie to po przegrzeniu) - zamienia sie w guwno :) lepiej upiec coś na smalcu i do tego [...]
do smazenia ?? ani jedno ani drugie smalec olej z kokosa do smazenia wykorzystujemy tluszcze nasycone - wysoka temperatura palenia oliwa z oliwek zawsze najlepsza na surowo ! :D
[...] robi się wysoka to, skoro można zdrowiej, czemu nie sięgać po to co jest lepszym wyborem :-) Najmniejszą reaktywność wykazują tłuszcza nasycone. Dobry do smażenia jest smalec, dobry jest olej kokosowy. Z masłem jest zaś tak, że to przecież też tłuszcz nasycony, więc powinno być ono si, ale nie jest ze względu na substancje białkowe w nim [...]
[...] krótkotrwałego ogrzewania nadają się oleje o mniejszej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek. Natomiast olej palmowy i smalec nadaje się do obróbki termicznej nawet w wysokich temperaturach. O przydatności poszczegolnych tłuszczy do smazenia może nam powiedszieć ronież ich temparatura [...]
filonka ten olej rzepakowy do smazenia (gotowania stosujesz)? jakby co to z zasady do wysokich temperatur smalec, loj czy maslo klarowane a roslinne na surowo Mam nadziej ze dzisiaj znajde czas i napisze ci trening. Masz pilke do cwiczen? Chcialabym bys miala
[...] w artykule Smażymy najlepiej na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie smażymy na tłuszczach [...]
[...] Jeśli jednak ma być mowa o tłuszczach najlepszym do smażenia to wymienić można oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz produkt, który może zaskakiwać w tym zestawieniu, czyli smalec. Smażyć należy, używając tłuszczów, w których składzie znajduje się więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów wielonienasyconych. Wszystkie wymienione [...]
[...] sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]
[...] Lepsze te przekąski byś sobie serwował , trochę wysiłku w kuchni i może lekko niezdrowo ale na pewno smaczniej ;-) Jak będziesz miał , jak i oczywiście miał takie chęci wrzucił byś jakiś film z gimnastyki , ciekawy jesteś :-) pozdrawiam :-) JEDZIESZ !!! cios za ciosem . Do smażenia smalec/słonina lub masło klarowane (bardzo łatwo się robi).
[...] w całości na gotowane jedzenie, tylko powoli od tego odchodzić. Do tej pory używam do picia i smażenia oliwy Monini Extra Virgin. Mam jednak wrażenie, że szkoda jej do smażenia. Na czym więc smażyć, jeśli już chcemy? Jeśli jajecznice to chyba na maśle, bo krótki czas smażenia, ale co z długotrwałym? Czytałem sprzeczne opinie, od oliwy po smalec.
[...] inozyny i kefaliny. Tłuszcze nasycone, zawierające kwasy nasycone mają konsystencję stałą, są bardziej odporne na utlenienie i znajdują się w tłuszczach zwierzęcych jak smalec, masło i w mniejszych ilościach w innych tłuszczach i olejach. Tłuszcz jest tym jest twardszy i ma wyższą temperaturę topnienia im więcej zawiera kwasów nasyconych. [...]
Wiadomo, że smalec czy tłuszcz kokosowy będzie do smażenia najlepszy. Ale nie przesadzajmy, nie duża ilość oliwy z oliwek do krótkiego smażenia np. drobiu jest zupełnie ok. Oliwa z oliwek ma tylko o 10 stopni niższą od smalcu temperaturę dymienia.
Poczytałem http://www.sfd.pl/Smalec%2cOlej%2cMas%C5%82o_czy_Margaryna_na_czym_sma%C5%BCy%C4%87_najlepiej.-t322750.html OLIWA Z OLIWEK (...) do smażenia(krotkiego- do 120 stopni C) warzyw, mięsa (...) notafuk http://www.sfd.pl/na_czym_sma%C5%BCy%C4%87_-t178820-s2.html Smalec, olej kokosowy, oliwa z oliwek. domer [...]
[...] - było to samo. Niestety. Chociaż może dzisiaj spróbuję po prostu przesmarować oliwą (masła klarowanego nie mam - mam tylko zwykłe, mam jakiś olej uniwersalny, oliwę z oliwek i smalec, jeżeli chodzi o tłuszcze do smażenia), może tak zadziała. No i chcę dopić dzisiaj tego cukrowego wynalazka, bo nie chcę, żeby się zmarnowało, po prostu %-)
[...] skrobię i drożdże – zabronione w GAPS – Poleca wszystkie tłuszcze zwierzęce (tłuszcze te nie zmieniają struktury chemicznej podczas obróbki chemicznej) – Do gotowania poleca smalec lub masło ghee ew.tłuszczu z kaczki, gęsi czy kury - Poleca oliwe z oliwek, rowniez do smazenia – Chlorek sodu jest tragiczny dla organizmu (sól kuchenna), prowadzi do [...]
[...] chodzi o Omegę 3 i 6 to proporcja wynosi od 1:1 do 1:5, więc najlepszym rozwiązaniem będzie olej lniany lub rzepakowy. Do smażenia najlepszy będzie kokosowy, palmowy lub smalec(?) -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec. -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra [...]
[...] nie było bo wymioty nie ustawały aż wezwały matkę. Ze 3-4 lata miałem i tak mi zostało na lata. Ale obserwując dietę MaGora i Xzaara spróbowałem. Ale to nie samo mięso i smalec. Kawa ze śmietaną 38-40% na dobry początek dnia a.potem.jeszcze 2-3 czasem, tłusty irlandzki cheddar, mascarpone, orzechy, migdały, tłusta mozzarella, sery niebieskie, [...]